Nieuws-Details
ARDEX FLEXBONE: betrouwbare ontkoppeling door botstructuur

Witten, 10 januari 2023 Of het nu gaat om gescheurde dekvloeren, houten vloeren of oude verflagen, het hechtende ontkoppelingssysteem ARDEX FLEXBONE beschermt keramisch tegelwerk en natuursteen vloeren ook op de lange termijn. Hiervoor zorgt de gepatenteerde structuur met op botjes lijkende patronen waaraan het product zijn naam dankt. Door de hoge hechtschuifsterkte geldt dit ook voor grootformaattegels en bij zware belastingen. Deze ontkoppelingsmat zit pas sinds januari in het Ardex-assortiment.

Het probleem bij kritieke ondergronden is dat er spanningen ontstaan, en die kunnen schade berokkenen aan het keramisch tegelwerk of de natuurstenen vloer die erop ligt. En dat is nu precies wat ARDEX FLEXBONE voorkomt. “Door de ontkoppelingsmat worden de bewegingen in de ondergrond niet aan de afwerkvloer overgedragen. De ‘botjes’ absorberen immers de vervormingen en maken ze onschadelijk”, legt Ardex-productmanager Rayc Wulst uit. “In totaal absorbeert deze ontkoppelingsmat drie keer meer bewegingen dan vergelijkbare producten.” Een andere veiligheidsfactor is het aan de onderzijde aangebrachte dampdrukcompensatievlies. Dit zorgt ervoor dat restvocht dat nog uit de ondergrond komt op een gelijkmatige manier wordt verdeeld.

Dankzij botstructuur snel uit te vlakken
Daarnaast is ARDEX FLEXBONE zeer snel en gemakkelijk te verwerken. Ook dat komt door het botvormig patroon. “De open structuur zorgt ervoor dat de lijmmortel optimaal wordt verdeeld. In principe kan de mat met één spaanslag worden uitgevlakt. Hierdoor kan 30 procent sneller worden gewerkt dan met vergelijkbare systemen,” vervolgt Wulst. FLEXBONE is ontwikkeld door Gutjahr Systemtechnik, een onderneming van de Ardex-groep.

ARDEX FLEXBONE in een oogopslag

  • ARDEX FLEXBONE is een hechtende ontkoppelingsmat met een hoge drainagecapaciteit voor het leggen van grootformaattegels of zwaar belaste vloeren op moeilijke ondergronden. Het systeem kan in natte ruimten bovendien worden gebruikt als hechtende afdichting.
  • De gepatenteerde botstructuur zorgt voor een grote flexibiliteit. Sterke bewegingen vanuit kritieke ondergronden en hoge dynamische krachten van bovenaf worden geneutraliseerd.
  • Het aan de onderzijde gelamineerde dampdrukcompensatievlies verdeelt het restvocht vanuit de ondergrond gelijkmatig.
  • De GripLock-technologie zorgt voor een uitstekende grip van de lijm op de ontkoppelingsmat. Dit betekent een zeer goede hechttreksterkte.
  • De botstructuur kan ‘met één spaanslag’ worden dichtgezet.
  • ARDEX FLEXBONE is compatibel met Ardex-vloeregalisaties en andere producten (Ardex-opbouwadvies).
  • Ardex biedt een systeemgarantie van 10 jaar op de vloerconstructies met FLEXBONE.

 

Over Ardex
Ardex GmbH is een van 's werelds toonaangevende producenten van hoogwaardige speciale bouwchemische producten. Als familiebedrijf maakt de onderneming al meer dan 70 jaar een duurzame groei door. De Ardex-groep heeft momenteel meer dan 3900 medewerkers in dienst en is actief in meer dan 100 landen op alle continenten, in de kernmarkt Europa in vrijwel alle landen. Met meer dan tien grote merken behaalt Ardex wereldwijd een totale omzet van meer dan 930 miljoen euro.

Perscontact:
Ardex GmbH, Janin Settino, Friedrich-Ebert-Straße 45, 58453 Witten
Tel. +49 (0)2302 664-598, Janin.Settino@ardex.de