Geschiedenis

Geschiedenis

ARDEX werd in 1949 in Witten opgericht.
Als ARDEX-groep zijn wij trots op een geschiedenis van meer dan 70 jaar als familiebedrijf.

1949

Oprichting als NORWAG-Werke GmbH in Witten.
Aanvankelijk lag de nadruk op de productie van metaalbewerkingsoliën, stopverf en wassoorten.

 

1950-1959

Aan het begin van dit decennium wordt het bedrijf omgedoopt tot ARDEX Chemie GmbH. Naast de introductie van de eerste ARDUR-vloeregalisatiemortels, worden de activiteiten uitgebreid met de oprichting van ARDEX NOVAL S.A. in Frankrijk. Nieuwbouw van fabriekshal 1 en de eerste silo.

 

1960-1969

Het decennium wordt gekenmerkt door vernieuwingen: ARDUPLAN 2026 is de eerste wandegalisatiemortel die aan het gamma wordt toegevoegd. Met ARDIT Z 8 wordt 's werelds eerste snelhardende cementgebonden vloeregalisatiemortel geïntroduceerd. De tegellijm ARDURIT X 7 G wordt op de markt gebracht. Het product wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als het summum op gebied van dunbedmortel. En de ARDUCRET B 12 betonegalisatiemortel MASTIT breidt het assortiment verder uit. Daarnaast wordt actief gewerkt aan uitbreiding in Groot-Brittannië, Scandinavië en Oostenrijk.

 

1970-1979

Het productassortiment wordt uitgebreid met ARDURAPID 77, een vloeregalisatiemortel dat al na één uur klaar is voor deklagen, plus het universeel toepasbare afvlak- en egalisatiemiddel K15, de klassieker onder de vloeregalisatiemiddelen. De eerste expansie buiten Europa vindt plaats met de oprichting van ARDEX Inc. in Pittsburgh, VS.

 

1980-1989

Er komt nog een innovatie op de markt met het WITTENER SNELCEMENT 32,5 R-SF . De onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten worden steeds belangrijker en zo wordt in 1982 het nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Witten geopend.

 

1990-1999

Certificering van ons kwaliteitsmanagementsysteem volgens DIN EN ISO. De investeringen in onderzoek en ontwikkeling werpen hun vruchten af. De eerste vloerbedekkingslijmen worden geïntroduceerd en met ARDURIT X 5 en ARDURIT X 7 G Plus worden twee andere tegellijmen ontwikkeld. Als gevolg van de toenemende vraag wordt in Witten Werk 2, de tweede fabriek, in bedrijf genomen. De internationale expansie breidt zich ook naar Zweden, Polen en Spanje uit.

 

2000-2009

In dit decennium ligt de nadruk op de uitbreiding van de internationale handel. De Amerikaanse W.W. Henry Company, Lugato en ook NORCROS met activiteiten in Zuidoost-Azië, China en de Pacific Rim worden overgenomen. Ook worden in Finland, Dubai en Korea bedrijven opgestart. PANDOMO, de afdeling voor decoratieve vloerbedekkingen, wordt geïntroduceerd. En in Witten wordt een nieuwe ultramoderne menginstallatie in gebruik genomen.

 

2010-2019

Naast de toenemende groei ligt de nadruk dit jaar op talrijke meerderheidsdeelnemingen. Daartoe behoren: Seire in Spanje, QUICSEAL in Azië, CEMIX in Nieuw-Zeeland, DTA in Australië, Nieuw-Zeeland en de VS en de eerste betreding van de Zuid-Amerikaanse markt slaagt met de deelneming in Ceramfix in Brazilië. In Duitsland treden GUTJAHR Systemtechnik, WAKOL, LOBA en KNOPP toe tot de ARDEX-groep. Er worden nieuwe productiefaciliteiten gebouwd in Turkije, Thailand, India, China, Australië en Maleisië. Bovendien wordt in Witten de ARDEXacademy West geopend, een nieuw en ultramodern opleidingscentrum. Ook de nieuwbouw van het nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingscentrum wordt gerealiseerd...

 

2020-heden

De investeringen in de hoofdvestiging van het familiebedrijf in Witten worden voortgezet. De nieuwe logistieke faciliteit met ultramodern hoogbouwmagazijn wordt in april geopend. ARDEX digitaliseert steeds verder en biedt nieuwe opleidingsmogelijkheden met het nieuwe E-Learning en ARDEX-Live.