Nieuws-Details
Reduceert CO2-uitstoot met 75 procent: Ardex-voegmortel nu in emmers van gerecycled materiaal

ARDEX G 10

Witten,12 oktober 2021. Meer dan 75 procent minder CO2: Ardex vult zijn ARDEX G 10 voegmortel nu af in grijze emmers van gerecycled materiaal. Daarmee zet het bedrijf een grote stap in de richting van duurzamere verpakkingen. Tegelijkertijd is ook de lay-out van de verpakking moderner en gebruiksvriendelijker gemaakt. Ardex bracht het voegmiddel in 2019 op de markt. Binnen een mum van tijd is het het ‘favoriete voegmiddel’ van het Ardex-assortiment geworden.

Duurzaamheid staat bij Ardex hoog in het vaandel. Dat laat het nieuwe verpakkingsconcept van ARDEX G 10 duidelijk zien. “We hebben twee dingen aangepakt: het materiaal en de grootte van de emmers. Alleen al door gerecycled plastic te gebruiken, verminderen we de CO2-uitstoot met circa 75 procent. Bovendien kunnen we met de nieuwe emmer de materiaalkringloop sluiten, omdat hij kan worden hergebruikt. En de emmer is smaller. Daardoor is er minder materiaal voor nodig en passen er nu 90 emmers op een pallet in plaats van 60. Dit vermindert ook de emissies die tijdens het transport ontstaan”, vertelt Julia Soldat, deskundige op het gebied van duurzaamheid bij Ardex.

De eerste nieuwe emmers – grijs in plaats van zwart zoals voorheen – zijn al geproduceerd. Om productietechnische redenen zijn we begonnen met de kleur basalt. In de loop van het vierde kwartaal gaan we met alle 17 kleuren van ARDEX G 10 één voor één over op de nieuwe emmers. Maar Ardex laat het daar niet bij: andere nieuwe emmers zitten al in de planning. “Gaandeweg nemen we natuurlijk alle verpakkingen onder de loep om onze producten te verduurzamen,” zegt Julia Soldat.

Flexibel toepasbaar en kleurstabiel
Dat Ardex met het nieuwe verpakkingsconcept bij ARDEX G 10 begint, is geen toeval. “De voegmortel was snel een succes en is erg in trek bij tegelzetters”, zegt Rayc Wulst, productmanager bij Ardex. Want ARDEX G 10 kan op alle keramische tegels, natuursteen en glasmozaïek worden gebruikt en is onder alle omstandigheden kleurvast. “De voegmortel behoudt altijd zijn kleurintensiteit, onafhankelijk van het type toegepaste tegel, het moment van afsponzen en de hoeveelheid aanmaakwater. Dat was belangrijk voor ons tijdens de productontwikkeling, net als een flexibele toepassing.”

Daar komt nog bij dat de mortel gemakkelijk te verwerken is. Hoe precies, staat nu duidelijk en overzichtelijk op de emmer vermeld. “Tegelzetters kunnen nu in één oogopslag de juiste mengverhouding op het deksel aflezen en zien dat de mortel machinaal moet worden gemengd. Ook de rijptijd staat op het deksel vermeld en natuurlijk is ook meteen te zien om welke kleur het gaat,” aldus Rayc Wulst. De voegmortel is geschikt voor wanden en vloeren, heeft een hoge vulkracht en is bijzonder gemakkelijk in te voegen. Onafhankelijk van het type tegel ontstaat een lange afsponstijd van 15 tot 45 minuten. De voegmortel is geschikt voor voegbreedtes van 1 tot 10 mm.
 

Over Ardex
Ardex GmbH is een van 's werelds toonaangevende producenten van hoogwaardige speciale bouwchemische producten. Als familiebedrijf maakt de onderneming al meer dan 70 jaar een duurzame groei door. De Ardex-groep heeft momenteel meer dan 3900 medewerkers in dienst en is actief in meer dan 100 landen op alle continenten, in de kernmarkt Europa in vrijwel alle landen. Met meer dan tien grote merken behaalt Ardex wereldwijd een totale omzet van meer dan 930 miljoen euro.

Perscontact:
Ardex GmbH, Janin Settino, Friedrich-Ebert-Straße 45, 58453 Witten
Tel. +49 (0)2302 664-598, Janin.Settino@ardex.de