Oppervlakken

Algemeen

ARDEX-producten en systemen, zoals aanbevolen in onze digitale adviseur, maken de installatie mogelijk van bijna alle op de markt verkrijgbare vloer-, wand- en plafondafwerkingen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest voorkomende producten om vloeren, wanden en plafonds af te werken, hun eigenschappen, waar ze het best toegepast kunnen worden en hun speciale kenmerken.

Als u meer informatie nodig hebt over de installatie en systemen, bezoek dan onze digitale adviseur in de app (Google & Apple Store) of op onze website. Zoek hiervoor in het menu ‘opbouwen’ naar ‘oppervlak’ en ‘ondergrond’.

Directe gebruiksvloer

Een directe gebruiksvloer is een dekvloer die geen extra laag of coating nodig heeft. De vloer is bestand tegen slijtage en gaat dus vaak lang mee. De slijtvastheid kan verder worden verhoogd met behulp van een verflaag of door het instrooien van een slijtlaag.

Geglazuurde tegels

Geglazuurde tegels behoren tot de categorie fijne keramiek. Door de lage baktemperatuur tijdens het fabricageproces hebben ze betrekkelijk grove poriën en beschikken ze over het hoogste waterabsorptievermogen van alle tegels van fijn keramiek (meer dan 10 procent van het eigen gewicht). Hierdoor zijn ze gevoelig voor vorst en mogen ze alleen binnen worden gebruikt. Geglazuurde tegels zijn relatief zacht, waardoor ze gemakkelijk te bewerken en op maat te snijden zijn. Een gevolg van deze eigenschap is echter ook dat ze niet zo zwaar belast kunnen worden en het best als wandtegels kunnen worden gebruikt. Maar er worden ook dikkere geglazuurde tegels geproduceerd, die ook op de vloer kunnen worden gelegd. De glazuur van deze tegels beschermt ze tegen zuren en vlekken. Bovendien kunnen de tegels worden bedrukt met een patroon.

Volkeramische tegels

De volkeramische tegel behoort net als de geglazuurde tegel tot de categorie fijne keramiek. Het fabricageproces is geavanceerder en resulteert in een zeer lage porositeit en een extreem hoge slijtvastheid. Volkeramische tegels zijn daarom ook geschikt voor vloeren die intensief worden gebruikt – bijvoorbeeld in openbare ruimten – en kunnen zowel binnen als buiten worden gelegd. Ze zijn verkrijgbaar in geglazuurde, ongeglazuurde en gepolijste uitvoering. Bij volkeramische tegels dient opgemerkt te worden dat ze moeilijker te snijden zijn door hun hoge hardheid. Vanwege de hoge dichtheid van de scherf, het basismateriaal van de tegel, moet voor de verlijming kunststofgemodificeerde tegellijm worden gebruikt.

Grestegels

Grestegels behoren tot de categorie fijne keramiek. Tijdens het fabricageproces worden deze tegels op een hoge temperatuur gebakken, waardoor ze fijnere poriën hebben en hun waterabsorptievermogen minder dan 3% bedraagt. Bij geglazuurde tegels ligt dit rond 10%. Grestegels worden daarom beschouwd als vorstbestendig en kunnen zowel binnen als buiten worden gelegd. Hun slijtvastheid is ook hoger dan die van geglazuurde tegels, waardoor ze als wand- en als vloertegels kunnen worden gebruikt. Grestegels zijn zowel geglazuurd als ongeglazuurd verkrijgbaar. Geglazuurde grestegels zijn gemakkelijk schoon te maken, maar zijn gevoeliger voor krassen. Ongeglazuurde grestegels hebben daarentegen een hogere slipvastheid, maar zijn gevoelig voor stoffen die vlekken maken (bijv. rode wijn of olie).

Tegels met geweven rug

Sommige tegels, meestal grootformaat volkeramische tegels hebben een geweven rug, die tijdens de productie met harsen wordt afgedekt. Dit bevordert de stevigheid van de keramische tegels tijdens de verwerking en het transport, waardoor het risico op schade ten gevolge van stoten en het vervoer tot een minimum wordt beperkt. Door deze voorbehandeling hecht tegellijm echter ook slechter aan de rugzijde van de tegels. Daarom adviseren we deze tegels met dunbedmortel van klasse C2S2 te leggen. Om klasse C2S2 volgens EN 12004 te bereiken, kan ARDEX E 90 aan een aantal van onze tegellijmen worden toegevoegd. Door het verhoogde kunststofgehalte worden de hechteigenschappen op dergelijke slecht hechtende oppervlakken duidelijk verbeterd.

Glasmozaïek

Glasmozaïek is een soort glazen tegel. Mozaïektegels weerkaatsen het licht en zorgen voor een bijzondere sfeer in alle ruimtes. Tegelijkertijd zijn ze robuust, waterdicht en gemakkelijk schoon te maken. Bij het leggen moet speciale tegellijm worden gebruikt, omdat glasmozaïek doorzichtig is. Mozaïektegels absorberen geen water, waardoor ze geschikt zijn voor wanden en vloeren, vooral in vochtige ruimtes.

Parket

Parket is een hoogwaardige vloerbedekking die meestal van het hardhout van loofbomen wordt vervaardigd. Het hout wordt in kleine stukjes gezaagd en volgens bepaalde patronen samengesteld. Voor parket is, in tegenstelling tot plankenvloeren, een dragende ondergrond nodig omdat het uit kleine stukjes hout bestaat. Om deze reden gaat het de vorming van naden tegen. Het wordt gelegd in gesloten ruimtes, waar het de warmte van de ruimte opslaat en het woonklimaat regelt, omdat het vocht absorbeert en weer afgeeft. Dankzij het speciale oppervlak wordt het als zeer hygiënisch beschouwd. Door de akoestische, veerkrachtige en decoratieve eigenschappen is parket ideaal voor woon- en kantoorruimtes. Het is ook zeer geschikt voor evenementenhallen en sporthallen.

Laminaat

Laminaat wordt vervaardigd door decoratief papier aan te brengen op vezelplaat met een hoge dichtheid en dit te verzegelen met melaminehars. Door materiaalvezels erin te verwerken, is het resultaat nog realistischer. Het ziet er dan niet zo glad en kunstmatig uit, maar lijkt bijvoorbeeld op echt hout, op tegels of steen. De houtlook variant komt het meest voor en is bijna niet van echt te onderscheiden. Laminaat is een materiaal dat bestaat uit verschillende lagen die op elkaar worden geperst en gelijmd en als vloerbedekking wordt gebruikt.

 

Laminaat is een vloerbedekking waarbij decoratief papier wordt aangebracht op vezelplaten die met een hoge dichtheid zijn geperst (HDF-platen) en die zijn afgewerkt met melaminehars. Vaak worden er ook vezels in verwerkt, waardoor de planken er authentieker en realistischer uitzien. Op die manier kunnen de meest uiteenlopende vloeren van echt hout worden nagebootst. Laminaat kan ook worden gebruikt om de sfeer van tegels of stenen vloeren op te roepen, maar het populairst is laminaat met houtlook. Qua look en feel is hoogwaardig laminaat nu bijna niet meer van een echte houten vloer te onderscheiden. Laminaat is verkrijgbaar in verschillende breedtes en lengtes. Door zijn eigenschappen is laminaat niet gevoelig voor beschadiging door licht, intensief gebruik of reiniging.

Luxe vinyltegels

Luxe vinyltegels (LVT) zijn vloertegels die van PVC zijn gemaakt. Ze zien er bijvoorbeeld uit als hout of steen, maar er zijn ook vinyltegels verkrijgbaar die keramische tegel-, beton- of zandachtige vloeren nabootsen, en effen gekleurde varianten. De designs zijn in een groot aantal formaten leverbaar. Luxe vinyltegels bestaan uit een dragende laag met een designlaag. Hierop wordt met behulp van druk- of reliëftechnieken een fototechnische reproductie van het materiaal aangebracht. Het oppervlak wordt vervolgens verzegeld. Dankzij deze verzegeling – indien nodig versterkt met een slijtlaag – zijn luxe vinyltegels in alle uitvoeringen meestal gemakkelijker te onderhouden dan hout, keramische tegels of natuursteen.

Linoleum

Linoleum is een vloerbedekking op basis van natuurlijke materialen. Het bestaat uit geoxideerde lijnolie, natuurlijke harsen en vulstoffen zoals kurk- of houtmeel en kalksteenpoeder of kleurpigmenten. Linoleum is ideaal voor ruimtes die intensief worden gebruikt omdat het slijtvast, veerkrachtig en duurzaam is. Bovendien is het hygiënisch en gemakkelijk te reinigen en te onderhouden. Daarom wordt het vaak toegepast in openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, sporthallen, keukens, entreehallen en werkkamers.

PVC

PVC (polyvinylchloride) is een zachte en elastische vloerbedekking van kunststof en is ook bekend onder de naam vinyl. PVC-vloeren worden zowel in bedrijven als in woningen toegepast. Ze zijn geschuimd en kunnen daardoor gedetailleerde patronen en vormen hebben (bijv. houtlook). Bovendien zijn PVC-vloeren snel en gemakkelijk te leggen. Ze kunnen tegen een stootje en zijn gemakkelijk te reinigen, waardoor ze zeer hygiënisch zijn. Eenmaal gelegd zijn PVC-vloeren contactgeluidisolerend en warm aan de voeten.

Tapijt

Wanneer tapijt over het gehele oppervlak van een kamer wordt gelegd, spreekt men van kamerbreed tapijt. De mogelijkheden om tapijt op uw persoonlijke wensen af te stemmen zijn onbeperkt – er valt veel te kiezen op het gebied van kleur, structuur en poolhoogte. De voordelen van tapijt zijn legio: het is geluiddempend (zowel in de ruimte zelf als door de vloer heen), houdt de warmte in de kamer, zorgt voor veel grip zodat de kans op uitglijden klein is en houdt stof vast tot de volgende stofzuigbeurt. Dit laatste bevordert de geschiktheid ervan voor mensen met een allergie.

Garagevloercoating

Garagevloercoating is een 2-componenten epoxyhars/acrylaat vloercoating voor het verzegelen van beton- en cementgebonden vloeren in garages, magazijnen en kelders. De coating verbetert de mechanische weerstand van de vloer en is bestand tegen chemicaliën, benzine, motorolie, strooizout en de migratie van weekmakers uit autobanden. De garagevloercoating vergt nauwelijks reiniging en onderhoud door de eindgebruiker.

Dispersieverf

Dispersieverven bestaan uit synthetische harsen als bindmiddel en water als oplosmiddel. Omdat ze gemakkelijk aan te brengen zijn, goed hechten op de meeste ondergronden, verkrijgbaar zijn in alle kleuren en toch meestal afwasbaar zijn, kunnen ze binnen bijna overal worden toegepast – zowel op de wand als op het plafond. Mogelijke ondergronden zijn behang, gipsplaat, cementvezelplaten, metselwerk, stucwerk, egalisaties, beton en oude verflagen.

Structuurpleister

Een spaan, schuurbord, kwast of iets dergelijks kan worden gebruikt om structuur aan te brengen in een pleister wanneer deze als eindafwerking dient. Zo kunnen uitstraling en oppervlaktestructuur naar eigen wens worden vormgegeven zolang de pleister nog nat is – ongeacht of het om een synthetische of minerale pleister gaat. Daarom is het ook een veelgebruikt alternatief voor behang.

Pleistertechniek

Pleistertechniek is een speciale techniek om egalisatiemortel op artistieke wijze als eindafwerking te gebruiken. Er kan een marmerachtig effect (bekend als stucco lustro) of betonlook worden gecreëerd, of in speciale gevallen een metaalachtige glans. Egalisaties op dispersie- of acrylaatbasis zijn geschikt voor pleistertechniek.

Egalisatie

Pleistertechniek is een speciale techniek om egalisatiemortel op artistieke wijze als eindafwerking te gebruiken. Er kan een marmerachtig effect (bekend als stucco lustro) of betonlook worden gecreëerd, of in speciale gevallen een metaalachtige glans. Egalisaties op dispersie- of acrylaatbasis zijn geschikt voor pleistertechniek.

Betonegalisatiemiddel

Vergeleken met gewone egalisatie is betonegalisatiemiddel stabieler, sterker en vorstbestendiger. Bovendien hecht het beter. Om deze redenen – en omdat het net zoals gewone egalisatiemortel kan worden overgeschilderd – is het ideaal voor het vullen van gaten en uitgebroken delen en voor het egaliseren van betonnen vloeren, betonblokken, klinkers, bakstenen en cementpleister.

Coatings / coatingsystemen

Coatings worden in één of meer lagen op het oppervlak van het bouwmateriaal aangebracht met een kwast of roller, spuit of spaan. Zij dienen bijvoorbeeld om de vloer te beschermen tegen inwerking van chemische stoffen of weersinvloeden. Coatings worden bijvoorbeeld vaak toegepast in garages, parkeergarages, opslagruimtes, productieruimtes of op andere zwaar belaste vloeren.

Behang

Behang is een afwerkmateriaal dat om visuele redenen op een wand binnen wordt aangebracht. Het is meestal gemaakt van papier, maar glasweefsel of kunststof is ook verkrijgbaar. Er zijn ontzettend veel dessins die gaan van rechttoe rechtaan tot heel ingewikkelde patronen die over meerdere banen lopen.

Verf

Verf is een product dat op een oppervlak wordt aangebracht om het te beschermen of om de uitstraling te verbeteren. Met name gevels en pleisterwerk buiten hebben een verflaag nodig om ze tegen weersinvloeden te beschermen. De bekendste toepassing is het schilderen van wanden en plafonds binnen om ze weer stralend wit te maken of een andere kleur te geven. Technisch gezien behoort verf ook tot de coatings.

Steenstrips

Steenstrips worden gebruikt om schoonmetselwerk te suggereren. Ze kunnen gemaakt zijn van keramiek, baksteen of natuursteen, hebben een langwerpig formaat en kunnen zowel binnen als buiten worden aangebracht. Ze hebben veel voordelen. Zo zijn ze goed toepasbaar op thermische isolatiesystemen, zijn ze voordeliger dan echt metselwerk en hebben ze geen fundering nodig. Met steenstrips kan aan wanden dus ook achteraf een volledig nieuwe uitstraling worden gegeven.

Decoratieve afwerkingen

Met decoratieve afwerkingen kunnen wanden, vloeren of plafonds visueel worden verfraaid. Hiervoor kan papier, verf of een coating worden gebruikt. In het ideale geval biedt een dergelijke techniek alle afwerkmogelijkheden die u zich maar wensen kunt: voor vloer, wand of plafond, klassiek, luxueus, homogeen of heel persoonlijk. PANDOMO® van ARDEX is een modern systeem voor het afwerken van vloeren, wanden en plafonds dat aan alle bovengenoemde criteria voldoet, en het mogelijk maakt om al deze oppervlakken volledig vrij vorm te geven. Het heeft dus alles in zich om het totaalconcept van de ontwerper perfect tot zijn recht te laten komen. Interieurs met een fascinerende intensiteit en strakheid liggen binnen handbereik. Er zijn oplossingen voor intensief gebruikte ruimtes, maar ook oplossingen die vloer, wand en plafond tot een geheel laten versmelten en de toeschouwer omarmen in volmaakte eerlijkheid en schoonheid. PANDOMO® verandert oppervlakken in canvas.