Natuursteen

Naturstein

Algemeen

Natuursteen wordt al duizenden jaren gebruikt als bouwmateriaal. Recentelijk wint natuursteen aan populariteit als materiaal voor het bekleden van wanden, vloeren, trappen en gevels. De veelzijdige toepassings- en vormgevingsmogelijkheden, de luxueuze uitstraling en niet in de laatste plaats het feit dat het een milieuvriendelijk bouwmateriaal is, zijn slechts enkele redenen hiervoor.

Wat we natuursteen noemen, zijn natuurlijke aggregaten van mineralen die zich in de loop van miljoenen jaren uit verschillende mineralen hebben gevormd. Momenteel zijn er ongeveer 5000 verschillende natuursteensoorten op de markt, waarvan niet alleen elke soort natuursteen, maar ook elke natuursteen zelf typische eigenschappen heeft met betrekking tot bijvoorbeeld uiterlijk, waterabsorptie en porositeit.

Het is buitengewoon belangrijk voor de tegelzetter dat hij het te leggen materiaal en de eigenschappen ervan kent, omdat onjuist leggen verkleuring of vervorming tot gevolg heeft. Aangezien de exacte eigenschappen vaak niet bekend zijn of niet kunnen worden gegarandeerd, is het belangrijk natuursteen te leggen met een systeem waardoor schade door een ongeschikte mortel wordt uitgesloten.