Remscheid

Vaillant Group

Vaillant Remscheid
Vaillant: Uitgebreide bodemverbetering

Bedrijfsrestaurants gerenoveerd met ARDEX-producten

De internationaal succesvolle Vaillant Groep op het gebied van verwarmings- en aircotechniek heeft haar hoofdkantoor in Remscheid. Het bedrijfsrestaurant moest hier in het hoofdkantoor op korte termijn gerenoveerd worden. De nadruk lag op het veilig vernieuwen van de intensief gebruikte vloerbedekking op een totale oppervlakte van 850 m². Voor meester-tegelaar Wilfried Franken uit Remscheid al de tweede orde van deze soort. Slechts enkele weken eerder had hij de klant overtuigd met de onberispelijke, snelle vloertegels van de bedrijfskantine op de locatie Gelsenkirchen. Voor het leggen van de tegels gebruikte hij voor het eerst een nieuw type flexibele lijm met de MICROTEC-technologie, waarvoor een patent was aangevraagd.

Voor de nieuwe installatie in Remscheid moest de oude vloerbedekking volledig worden uitgescheurd. Op de blootliggende en gereinigde ruwe betonvloer werd eerst een 30 mm dikke extruder schuimisolatie aangebracht en daarna werd een snelle 55 mm dikke cementdekvloer aangebracht. Voor de latere plaatsing van de geselecteerde porseleinen tegels heeft ARDEX-gebiedsmanager Hartmut Kubiak in Remscheid en Gelsenkirchen de innovatieve MICROTEC flexibele lijm ARDEX X 78 aanbevolen als een veilige en snelle lijm. Deze is gebaseerd op een absoluut nieuwe ontwikkeling, de ARDEX MICROTEC-technologie. Het biedt een ongekend niveau van veiligheid bij het leggen van tegels en is geregistreerd voor een octrooi. "Door het gebruik van speciale grondstoffen en gecoate vezels hebben MICROTEC flexibele lijmen een speciale interne sterkte en een hoge hechtsterkte tussen de ondergrond en de bekleding", legt Hartmut Kubiak uit. Een beoordeling van de sterke hechtverbinding, die meester-tegelaar Wilfried Franken uit eigen praktijkervaring kan bevestigen: "In Gelsenkirchen moesten we na twee dagen door een kortstondige verandering ca. 3 m² van de reeds gelegde vloertegels uitscheuren. Ze waren zo stevig gefixeerd dat we ze alleen nog maar met veel moeite konden oplossen. Ik was echt verbaasd". Deze nieuwe flexibele lijm van MICROTEC is zeer eenvoudig aan te brengen: "Natuurlijk hebben we in het begin monsters gemaakt", vervolgt Wilfried Franken, "en ook mijn medewerkers waren enthousiast over het resultaat. Deze tegelmortel kan zeer goed en comfortabel worden aangebracht. Het is extreem romig van consistentie, zodat de tegels mooi vol kunnen worden geduwd". Dit zorgt ervoor dat de achterzijde van de tegel volledig nat wordt en dat de tegel veilig en zonder gaten in het oppervlak kan worden gelegd. Doorslaggevend, vooral in gebieden met veel stress, zoals hier in deze intensief gebruikte kantinevloer, waar dagelijks honderden voeten overheen lopen en zware serviesgoedkarren over de randen rollen. "ARDEX X78 biedt de stabiliteit die tegelzetters nodig hebben om te voorkomen dat de tegels doorzakken, zwemmen of morsen", voegt Hartmut Kubiak toe. Dankzij de hoge flexibiliteit van het mortelbed worden schuifspanningen effectief gecompenseerd.

In Remscheid werkten tot zes tegelzetters tegelijk op de bouwplaats. De twee keer zo lange inwerktijd (zie norm) van deze flexibele lijm MICROTEC van maximaal een uur maakte een aanzienlijke verhoging van de productiviteit en flexibiliteit op de bouwplaats mogelijk. "Altijd twee medewerkers legden de tegels op hetzelfde moment, terwijl een andere medewerker de volgende mortel al aantrok. Tegelmortel was altijd beschikbaar en we waren in staat om snel en continu te werken zonder onnodige onderbrekingen", legt Wilfried Franken uit wat de workflow is. Overnachting de lijm gehard zeer hard. De volgende ochtend werd de geïnstalleerde ruimte met ARDEX FL samengevoegd en na een korte droogtijd van ca. 30 minuten gewassen en gereinigd. Dankzij de professionele knowhow van de Remscheider tegelvakmensen en een passende materiaalkeuze kon deze veeleisende taak met de intensief gebruikte kantinevloer ook ondanks de hoge tijdsdruk veilig en snel worden opgelost. Wilfried Franken, bijvoorbeeld, trekt een positieve conclusie na voltooiing van de werkzaamheden: "Op de twee bouwplaatsen in Gelsenkirchen en nu hier in Remscheid hebben we voor het eerst met de nieuwe flexibele MIRCROTEC-lijm ARDEX X 78 gewerkt. We hebben net goede ervaringen opgedaan". Zo konden de werkzaamheden snel worden afgerond en konden de vers gerenoveerde bedrijfsrestaurants op tijd worden heropend voor het dagelijkse plezier van de medewerkers van Vaillant.

 

Terug