Amberg

Electoraal bad

Amberg

Electoraal bad

Amberg

Electoraal bad

Amberg

Electoraal bad

Electoraal bad Amberg
Ambergische ervaringswerelden

Waterdicht maken en keramische installatie in een aantrekkelijke sauna- en wellnessruimte

Het Kurfürstenbad in Amberg is een populaire vrijetijdsbestemming voor de gehele Oberpfalz. Architectonisch en conceptueel een echt hoogtepunt. Al in 1990 trok het met zijn gevarieerde zwembelevenislandschap en zijn unieke, doorschijnende foliedakconstructie veel aandacht en interesse bij de opening. Om de toekomstige toestroom van bezoekers veilig te stellen, is het bad nu uitgebreid met een ruime, aantrekkelijke sauna- en wellnessruimte met aangrenzende therapieruimte. Het centrale thema hierbij is de noodzakelijke veiligheid op het gebied van waterdichtheid en het leggen van keramische bekledingen.

Het nieuwe gebouw werd in twee fasen gebouwd. In de ronde "Rondell" direct naast het Kurfürstenbad werd een wellness-oase met verschillende sauna's, massagekamers, ijsbreker, aromabad, infraroodkamers, Vitalisarium, Tepidarium en sfeervolle douches gecreëerd, die de gasten een echt "onweersbuiengevoel" geven. De doorgang naar het zwembad wordt geopend door de nieuw ontworpen verbindingsvleugel "Scala". Hier bevindt zich een therapiecentrum met behandelings- en rustplaatsen en een gastronomische zone. Het traditionele Ambergse bedrijf Fliesen Schöppl GmbH kreeg de opdracht om in beide bouwfasen de wand- en vloeroppervlakken af te dichten en de bijbehorende keramiek te leggen. Eigenaar Bernhard Schöppl, ervaren in de bouw van zwembaden, was al in 1990 betrokken bij de bouw van het Kurfürstenbad. Dit nieuwe contract had betrekking op ca. 1.400 m² vloeroppervlak en ca. 500 m² wandruimte.

Hoogwaardige bodemstructuur
Het waterdicht maken van gebouwen behoort tot het gebied van zeer gevoelige bouwkundige maatregelen. Ze moeten "voor de eeuwigheid" worden ontworpen, omdat correcties achteraf vaak alleen met veel moeite mogelijk zijn. Om de vloeroppervlakken in deze sterk belaste gebieden betrouwbaar af te dichten tegen het lekken van oppervlaktewater, koos Bernhard Schöppl voor een bijzonder hoogwaardige vloerstructuur met twee geïntegreerde afdichtingsniveaus, hetzelfde voor beide bouwfasen. Tot slot kan worden verwacht dat de dagelijkse waterrijke reinigingen in het therapiecentrum ook een hoge belasting van het vochtgehalte met zich meebrengen.

Eerst werd een schuine dekvloer op het ruwe beton van de vloerplaat gelegd volgens de voorbereide afvoeren. Na het voorstrijken met ARDEX BM-P werden de volledige vloeroppervlakken volledig afgedicht met de scheurbruggende ARDEX BM afdichtingsbaan en koud gelast. Deze koude zelfklevende (KSK) afdichtingsmembranen van kunststofgemodificeerd bitumen worden met de ondergrond verbonden door eenvoudigweg de siliconenfilm aan de onderzijde af te trekken. Zoals in de praktijk is bewezen, precies de juiste productbeslissing. "De zeer elastische, bijzonder scheurvaste ARDEX BM zorgt dankzij de hoge 'elasticiteit' ook bij dynamisch belaste nieuwbouwfunderingen voor een veilige, permanente afdichting. Bovendien zijn deze afdichtingsplaten snel en eenvoudig te verwerken en hebben ze een hoge kleefkracht, zelfs bij lage temperaturen", verklaart ARDEX Area Manager Jörg Dannerbeck. De bouwplaats was bijzonder geschikt, omdat een late winter in Amberg tot temperaturen onder het vriespunt leidde en daardoor tot een hoge tijdsdruk op de verwerkers. De volgende werkstappen konden onmiddellijk na de verlijming worden uitgevoerd. Verbindingszones zoals vloer/wand of pijpdoorvoeringen werden in het systeem vastgezet met de elastische afdichtingstape ARDEX BM-T.

Speciale workflow
De toevoerleidingen werden pas gelegd nadat de vloeroppervlakken volledig waren afgedicht. Om ontwerptechnische redenen lopen deze hier allemaal op de grond. Deze ongebruikelijke werkwijze vergde enige coördinatie, maar droeg bij aan de snelle, grote oppervlakte en veilige bodemafdichting van de vloeroppervlakken. De afzonderlijke toevoerleidingen werden met elastische afdichtingstape aan de grond bevestigd en vervolgens werd een isolatielaag met vochtongevoelige Styrodur aangebracht.

De volgende stap was de installatie van een 5-6 cm dikke verwarmingsvloer met aansluitend de installatie van het 2e afdichtingsniveau op het gehele vloeroppervlak. De flexibele 1-component afdichtingsslurry ARDEX S 7 werd gebruikt voor het afdichten onder tegels en platen volgens het ZDB-gegevensblad met een dikte van 2 mm. Ook de daaropvolgende plaatsing van het vloerkeramiek vond plaats in het systeem. Met het oog op de grootformaat porseleinen tegels (50 x 50 cm) kozen de ervaren vakmensen voor de innovatieve MICROTEC flexibele lijm ARDEX X 78. Deze werd speciaal ontwikkeld voor veeleisende bouwomstandigheden en biedt dankzij het gebruik van speciale grondstoffen en gecoate vezels een uitzonderlijk hoge mate van installatiezekerheid. De vloeroppervlakken werden vervolgens met de zware, chemisch bestendige ARDEX WA epoxyvoegspecie gevoegd. Al met al een overtuigende materiaalafstemming, die speciaal is afgestemd op de te verwachten hoge vochtigheid en belastingseisen.

Ook voor de ca. 500 m² wandvlakken vertrouwden de Amberg professionals op een hoogwaardige ondergrondvoorbereiding. Eerst werden de oppervlakken effectief afgedicht met de snelle, 1-component afdichtingsslib ARDEX S 7 of, afhankelijk van de belastingsklasse, ook met ARDEX S 1-K. De afdichting werd met de afdichtingsslib ARDEX S 7 uitgevoerd. Vervolgens werden de grootformaat porcellanato tegels (30 x 60 cm) gelegd met de flexibele lijm ARDEX X 77 van MICROTEC. Deze eenvoudig te gebruiken dunbedmortel werd speciaal ontwikkeld voor de eisen van wanden. Vergeleken met de standaard heeft hij een dubbele stabiliteit en hecht zich stevig aan het gesteente zonder uit te glijden, zelfs bij zulke dichte, zware grote formaten. Dit zorgt voor veiligheid op de bouwplaats en maakt, gezien de lange inwerktijd, bijzonder economisch werk mogelijk. Uiteindelijk werden de oppervlakken weer met ARDEX WA in grijs afgevoegd.

Dankzij vakmanschap en zeer veerkrachtige professionele producten ontstonden er op geen enkel moment tijdens de verwerking onzekerheden. Op deze manier waren Bernhard Schöppl en zijn team in staat om het pand op tijd af te leveren, ondanks de tijdsdruk: permanent beschermd en veilig vanaf de grond.

Bouwplaat
Bouwer-eigenaar:
Electoraal bad Amberg
Bäder- und Park GmbH / Stadtwerke Amberg
Amberg
www.kurfuerstenbad-amberg.de

Verwerkers:
Fliesen Schöppl GmbH
Bernhard Schöppl
Amberg
www.fliesen-schoeppl.de

Deskundig advies:
Jörg Dannerbeck
ARDEX-Gebietsleitung
www.ardex.de

Voor verdere vragen:
ARDEX GmbH
Andreas Nolting
Tel.: 02302 664-263
Fax: 02302 664-300
E-mail: nolting(at)ardex.de

 

Terug