Essen-Rüttenscheid

Deutsche
Annington

Essen-Rüttenscheid

Deutsche
Annington

Deutsche Annington
Einzug gesichert

Snelle kantoorrenovatie / Vloerbedekking gelegd op 2.800 m² quasi just-in-time / Economische en veilige oplossingen in de vraag

Essen-Rüttenscheid is een van de meest aantrekkelijke en gewilde vastgoedlocaties in het Ruhrgebied. Hier, op een blootgestelde locatie, in de onmiddellijke nabijheid van de pulserende winkelstraat "Rü" en het Grugapark, staat een modern kantoorgebouw met meerdere verdiepingen van de Deutsche Annington Immobilien Groep. Als gevolg van een verandering van huurder moest de uitgebreide kantoorruimte op 4 verdiepingen snel en veilig gerenoveerd worden. Hiervoor waren zes weken gepland. Zoals het bleek op de bouwplaats, een korte deadline. De verwijdering en het inbrengen werden sectie voor sectie en in nauwe kringlopen na elkaar uitgevoerd. Diverse renovatiewerkzaamheden moesten vrijwel gelijktijdig worden uitgevoerd. Zo begonnen de bouwmaatregelen quasi just-in-time op de respectieve vrijgekomen gebieden en in precieze coördinatie tussen de betrokken ambachten. Kantoorwanden moesten worden verplaatst, 6.000 m² wandruimte moest worden geverfd, volledig nieuwe databekabeling moest worden gelegd en gecoördineerd met uitgebreide, soms zeer tijdrovende vloerinstallatiewerkzaamheden. Een bijzondere uitdaging, zowel op het gebied van vakmanschap als logistiek. Voor Eike Lamster, eigenaar van het schildersbedrijf VIA COLORI, was het leggen van de nieuwe textielbekledingen op 2.800 m² een speciale focus. Door de tijdsdruk kreeg hij de steun van Martin Kaiser, eigenaar van het Essense bedrijf HANDFERTIG, een specialist voor vloerbedekkingen.

Vloerinstallatie in een systeem 
Per verdieping, met gemiddeld 20 kantoren, moet ongeveer 700 vierkante meter zeer duurzaam melangevelours (textiele backing) worden gelegd. De ervaren vakmensen vertrouwden niet alleen op bijzonder betrouwbare bouwmaterialen, maar besteedden ook evenveel aandacht aan de rendabiliteit en de snelheid van de materialen. In een gezamenlijke dialoog hebben de professionals na een gedetailleerde objectbeoordeling besloten tot een vloerstructuur in het door Ulf Schwarze, Area Manager van ARDEX GmbH, aanbevolen systeem.

De eerste stap in het leggen van de vloer was het veilig voorbereiden van de ondergrond. Op de stabiele, gereinigde en gemalen calciumsulfaatvloer werd de nieuwe bodem systematisch opgebouwd. Eerst werden de oppervlakken geprimed met de zeer emissiearme ARDEX P52. Na een korte droogtijd werd de EC-1 objectvuller ARDEX K 11, geschikt voor stoelwielen, direct aangebracht, hier in een laagdikte van 2 mm. Het is gemakkelijk te verwerken, spanningsarm en zelfgenoegzaam. Dit resulteerde in uniforme, zeer absorberende oppervlakken. Kleine oneffenheden in de grond werden effectief geëgaliseerd. Al na 2,5 uur was de egalisatielaag beloopbaar en klaar om de volgende ochtend te leggen. Voor het opvullen van de verschillende inspectieluikopeningen in de kabelschachten die in de verhoogde vloer zijn verzonken, was extra detailwerk nodig. De ambachtslieden die het werk uitvoerden, vertrouwden op de snelle, stabiele EC-1 fijne vuller ARDEX A 30 met ARDURAPID-effect. Dit garandeert een ongewoon snelle, hydraulische uitharding en een volledige kristallijne waterbinding. Om schoon te kunnen vullen, werden de inlaatopeningen tot nu toe zorgvuldig afgebakend met kleine aluminium rails rondom de vloer en deze waren met de ARDEX PR 5 snelreparatiehars betrouwbaar aan de rand gelijmd. Het algemene resultaat was dat er snel en efficiënt een absoluut betrouwbare basis voor het latere vloerwerk werd verkregen.

De volgende dag werd het melangevelours al met de zeer emissiearme EC-1 lijm ARDEX PREMIUM T 2250 gelegd. Deze eenvoudig aan te brengen, zeer economische textiele vloerlijm is absoluut oplosmiddelvrij. Toch is het ongewoon snel en heeft het een zeer hoge aanvangshechting. Na slechts een korte luchtspiegelingstijd konden de gesneden lengtes van het tapijt worden ingebracht en op hun plaats worden gewreven. In de praktijk is gebleken dat de rechte kantoorruimtes met hun weinig arbeidsintensieve hoeken of bochten zeer nuttig zijn voor een snelle installatie. Onmiddellijk daarna werden de laatste werkzaamheden uitgevoerd, zoals het bevestigen van de plinten, het uitsnijden van de vloercontainers, etc. De werkzaamheden werden vervolgens op de vloer uitgevoerd. Lange droog- en wachttijden werden zo vermeden.

De eisen in de vier serverruimtes waren totaal verschillend, omdat hier geleidende PVC vloerbedekkingen moesten worden gelegd om de elektronica te beschermen. Dit probleem werd opgelost door een combinatie van geaarde koperen tapes en de zelfklevende, geleidende universele lijm ARDEX Premium AF 2270. Eerst werden de koperen tapes op de vulstof aangebracht en geaard. De PVC-bekleding werd vervolgens direct met deze zeer emissiearme, oplosmiddelvrije universele lijm verlijmd. Speciale additieven in deze lijm voeren de statische elektriciteit veilig af. Dit maakte het mogelijk om af te zien van de gebruikelijke geleidende primer. Een realtime en efficiëntiewinst in de praktijk. Dankzij het vakmanschap en de vereiste professionele materialen kon de nieuw gerenoveerde kantoorruimte ook op deze snelle bouwplaats op tijd aan de nieuwe huurders worden overgedragen. Eike Lamster is tevreden: "De tijdsdruk was hoog. Maar wat uiteindelijk telt is het resultaat: de verhuizing is beveiligd.

 

Voor verdere vragen:

ARDEX GmbH
Andreas Nolting
Tel.: 02302 664-263
Fax: 02302 664-300
e-mail: nolting(at)ardex.de

Bouw- en tegelelement:
Bürogebäude Essen-Rüttenscheid
Deutsche Annington Immobilien Gruppe

Verwerkers: VIA COLORI
Eike Lamster
Langemarkstr 18 – 20
46045 Oberhausen

met:
HANDFERTIG
Martin Kaiser
Rellinghauser Str. 11
445128 Essen

deskundig advies:
Ulf Schwarze, Gebietsleiter der ARDEX GmbH

GH:
MEG Rhein-Ruhr
Kay Goßrau
In der Hagenbeck
3345143 Essen

 

Terug