Berlijn

Hotel Berlin

Berlijn

Hotel Berlin

Hotel Berlin
Hotel Berlin

ARDEX producten in een 4-sterren tophotel in Berlijn, 7.000 m² vloeroppervlak op kritieke ondergrond.

Het 4-sterren super-de-luxe hotel Berlin in Berlijn is een van de grootste hotels van Duitsland. Het ligt direct in het hart van de Duitse hoofdstad, beschikt over meer dan 700 zeer comfortabele kamers en suites en is een van de topadressen van Berlijn. Om ook in de toekomst aan de hoge eisen van klanten te kunnen blijven voldoen, werd begin dit jaar een hele vleugel van het hotel met in totaal 210 kamers op 7 verdiepingen stap voor stap gerenoveerd. Trendy kleuren, nieuwe vloerbedekkingen en aangepast meubilair met hierop afgestemde accessoires verdrijven de “chic” van de jaren 90 en zullen in de toekomst zorgen voor een moderne, eigentijdse sfeer in de kamers en gangen van de zogenaamde "Berlijnse vleugel". Een bijzondere uitdaging was het veilig leggen van de vloer op ca. 7.000 m² "oude ondergrond". Al met al moest de renovatie zeer snel, veilig en zonder overlast voor de aanwezige gasten worden uitgevoerd, want het hotel moest ongestoord blijven doordraaien.

Geen probleem voor Michael Wittwer, eigenaar van MV-Bausysteme in Berlijn. Hij is gespecialiseerd in hoogwaardige hotelrenovaties en kent de wensen van zijn veeleisende klanten. Aanvankelijk lag de focus op logistieke uitdagingen. Verdieping na verdieping moest worden gerenoveerd en dan weer worden gereed gemaakt voor verhuur. Voor hem en zijn team van zes personen betekende dit dat ze gemiddeld 5 dagen hadden om een verdieping te renoveren. Elke etage had 30 kamers en gangen en een vloeroppervlak van ongeveer 1.000 vierkante meter. Dit vereiste een exacte timing. Van de verhuizing van het meubilair, het verwijderen van de oude vloerbedekkingen, de eigenlijke renovatie met schilderwerk en het leggen van de vloeren tot het terugplaatsen van het meubilair en de eindschoonmaak.

Renoveren van oude ondervloeren
Het goed leggen van de nieuwe vloerbedekking verliep niet zonder problemen vanwege de hoge tijdsdruk. De oude lijmresten konden niet volledig worden verwijderd samen met de oude vloerbedekking. Er bleven grote hoeveelheden lijmresten achter op de ondergrond. Geen goede basis voor het leggen van een nieuwe vloer. Pogingen om de lijmresten met schijfschuurmachines weg te slijpen waren niet succesvol. De oude lijm werd door de machines opgewarmd en over de vloer uitgesmeerd. Er was geen tijd voor andere uitgebreide en dure technieken om de lijm te verwijderen. Onder deze omstandigheden was het noodzakelijk om een betrouwbare en haalbare oplossing te vinden voor de ondervloer.

Om het probleem op te lossen besloten de ervaren vakmannen een scheidingslaag aan te brengen. Enerzijds moest deze laag de nieuwe lijm volledig afschermen van achtergebleven oude lijmresten om mogelijke interacties uit te sluiten, en anderzijds moest de scheidingslaag een veilig, volledig gladgestreken legoppervlak vormen voor de nieuwe vloer. De Berlijnse professionals kozen voor de nieuwe calciumsulfaatvuller ARDEX K22, die speciaal werd ontwikkeld voor kritische ondergronden binnen. Met deze zelfnivellerende, spannings- en scheurvrij uithardende egalisatiemortel werden de oude ondervloeren inclusief de achtergebleven lijmresten over het gehele oppervlak dun uitgevlakt na te zijn voorgestreken met ARDEX P 52. ARDEX K 22 heeft zich in de praktijk bewezen door een snelle sterkteontwikkeling en een hoge oppervlaktehardheid. Op deze manier kon in korte tijd een veilige, draagkrachtige ondervloer voor het leggen van tapijt worden verkregen en tegelijkertijd een betrouwbare beschermende scheidingslaag in constante EC 1-kwaliteit worden gecreëerd. “Het resultaat van deze werkwijze is een hoge uitvoeringsbetrouwbaarheid en tegelijkertijd een snelle en rendabele verwerking,” legt Michael Wittwer uit. “We hebben hier bewust gekozen voor ARDEX K22. Deze nieuwe calciumsulfaategalisatie is een veilige, eenvoudig te verwerken en uiterst efficiënte oplossing voor de verhuursector. En het middel droogt opvallend snel. Door de snelle begaanbaarheid, hier al na 90 minuten, hebben we de andere vakmannen op de uitgestrekte verdieping niet onnodig lang gehinderd tijdens hun werkzaamheden.”

Ook voor de verdere constructie van de vloer vertrouwde men op de goede hechteigenschappen van de ARDEX-systeemproducten. Voor het leggen van het tapijt werd gebruik gemaakt van de zeer emissiearme en goed klevende EC-1 universele fixering ARDEX PREMIUM UF 2800. Deze lijm wordt gekenmerkt door een zeer lange open tijd, een hoge nakleefkracht en goede waterafstotende eigenschappen. Ook dit systeemproduct overtuigde door zijn zuinigheid in gebruik en eenvoudige verwerking. De fixatie droogt geurloos en is fysiologisch en ecologisch onschadelijk. Om de beginhechting te vergroten, werd voor het leggen een korte wachttijd in acht genomen en werd het tapijt pas daarna in de lijm gelegd om vervolgens te worden aangedrukt.

Hotelverdieping na hotelverdieping werd zo in recordtijd gerenoveerd. En dit met een flinke dosis relativeringsvermogen, want het hectische leven in zo'n groot hotel vroeg ook veel flexibiliteit van de verwerkers. Begin februari van dit jaar is begonnen met de volledige renovatie van de vleugel van het gebouw, die voor Pasen voltooid moet zijn. Dankzij de keuze van materialen die aan de hoge eisen voldoen en een grote hoeveelheid bouwplaatsrelevante knowhow een realistische uitdaging, want tenslotte moesten de talrijke gasten uit de hele wereld zich na een korte renovatieperiode weer volledig thuis kunnen voelen in het hotel en moest dure leegstand worden vermeden.

 

Terug