Bremen

St. Joseph-Stift

Bremen

St. Joseph-Stift

St. Joseph-Stift
Modernisering van het St. Joseph Stift ziekenhuis

ARDEX-producten gebruikt bij renovatiewerkzaamheden

Het St. Joseph Stift ziekenhuis, opgericht in 1869, is een van de bekendste ziekenhuizen van Bremen. Met zijn 490 bedden en bijna 1000 medewerkers is het stevig geworteld in het stadsdeel Schwachhausen. Maar het opvallende rode bakstenen gebouw verandert van gezicht. Met investeringen in de tientallen miljoenen wordt het ziekenhuis momenteel in verschillende bouwfasen gereorganiseerd en gemoderniseerd.

Een van de huidige aandachtspunten is de renovatie van de verpleegafdelingen in de twee aparte blokken. De uitrusting van de kamers voor de verpleegkundigen, ziekenkamers, gangen etc. voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Aan vloeroppervlak alleen al wordt hier ongeveer 10.000 vierkante meter gerenoveerd en worden nieuwe PVC- of tapijtvloeren gelegd. Een veeleisende opdracht voor de firma D&F Fußbodentechnik uit Bremen, aangezien de vloerbedekkingen in ziekenhuizen aan zeer hoge belastingen onderhevig zijn. Naast voldoende slijtvastheid is een snelle en betrouwbare verlijming van de vloerbedekkingen met de laagst mogelijke emissies van doorslaggevend belang. “Niet zo evident” is het oordeel van Burkhard Orlovsky, regiomanager bij ARDEX. “Wat hier nodig is, is een lijm die aan de ene kant bijzonder emissiearm is, maar tegelijkertijd een hoge begin- en eindsterkte heeft en ook gemakkelijk te verwerken is.” Als oplossing voor het probleem adviseerde hij de oplosmiddelvrije EC-1 lijm ARDEX PREMIUM E 2100.

De verbouwingen die moeten gebeuren terwijl het ziekenhuis gewoon in bedrijf is, vereisen een hoge mate van flexibiliteit en snelheid. Zodra een afdeling is ontruimd, worden de vloerbedekkingen verwijderd. Na het vlakfrezen en afzuigen van de oneffen ondergrond die bestaat uit zandcement en lijmresten, wordt de ondergrond voorgestreken met ARDION 51 om te zorgen voor een goede hechting en de poriën af te sluiten. Daarna wordt het oppervlak tweemaal nat in nat met ARDUR K 13 geëgaliseerd en geschuurd tot het volledig vlak is. De vloerbedekking wordt vervolgens in banen op de gereinigde ondergrond gelegd. De lijm ARDEX PREMIUM E 2100 wordt dun aangebracht met een getande spaan (TKB A 2). De eenvoudige smeerbaarheid, de lange open tijd en de korte wachttijd zorgen voor een snelle verwerking. "De lijm is zeer zuinig in gebruik en heel rendabel", benadrukt Rüdiger Döring, mede-eigenaar van D&F Fussbodentechnik. "Door te besparen op loon- en materiaalkosten kunnen we een scherpe vierkantemeterprijs berekenen". Bij het leggen van de ziekenhuisvloer is er ook een speciaal aandachtspunt: de afwerking van de vloer met een opstaande rand in de kamers. Om vuilophoping in de hoeken te vermijden, wordt de overgang tussen vloer en wand met holvormige profielen afgewerkt. In het verleden werden deze met neopreenlijm aan de vloer en wand bevestigd. Dit vereiste een nauwkeurige markering van de aansluitrand op de vloer en een duidelijke scheiding van de gebruikte lijmen. Dit extra werk kan nu achterwege blijven, omdat ARDEX Premium E 2100 met zijn lange inlegtijd en nakleefkracht nu eenvoudig over het gehele vloeroppervlak kan worden verdeeld. Neopreenlijm wordt alleen nog op de muur aangebracht. Tijdrovende markeerwerkzaamheden op de grond zijn niet meer nodig. Rüdiger Döring voegt hieraan toe: "Dit vergemakkelijkt het werk aanzienlijk en bespaart veel tijd".

In de lange ziekenhuisgangen wordt gekleurd inlegwerk in de vloerbedekking verwerkt om het interieur op te vrolijken. In de ziekenkamers daarentegen wordt slechts één kleur gebruikt, wat een rustgevend effect heeft. Na het nat verlijmen van de vloerbedekkingen worden de randen ingefreesd, zorgvuldig gelast en het overtollige gedeelte afgesneden. Geuren zijn na het drogen niet meer waarneembaar. Na een zorgvuldige laatste controle van de werkzaamheden door D&F, kunnen de patiënten snel terugkeren naar "hun" afdeling.

Het einde van deze renovatiewerkzaamheden is gepland voor 2005. "Dan hebben we ongeveer 30 ton egalisatiemortel en ongeveer 10 ton lijm op een oppervlak van 10.000 vierkante meter verwerkt", schat Michael Friedrichs, mede-eigenaar van D&F. "Kwaliteit, snelheid en flexibiliteit in de uitvoering zijn onze topprioriteiten op de bouwplaats. Dit is de enige manier om stabiele klantrelaties op te bouwen". En een succesvolle manier, want het bedrijf werkt al zeven jaar in het veeleisende St. Joseph Stift ziekenhuis.

 

Terug