Schwanau

Herrenknecht AG

Herrenknecht AG, Schwanau
Herrenknecht AG, Schwanau: Vloer gelegd voor tunnelexperts

ARDEX-producten die bij de bouw van het nieuwe administratiegebouw worden gebruikt

In Schwanau, bij Lahr in Baden, schrijft Herrenknecht AG een briljant ondernemerssuccesverhaal. Opgericht in 1975 als klein ingenieursbureau, is het bedrijf vandaag de dag, met meer dan 1.600 medewerkers wereldwijd, een van de marktleiders voor mobiele tunnelboormachines. Of het nu gaat om een nieuwe metrolijn in Madrid, een spoorwegtunnel in Hong Kong, ondergrondse oliepijpleidingen in India of gasprojecten in Australië, de gespecialiseerde machinebouwer is internationaal actief. Een ongewoon succesvolle bedrijfsontwikkeling, die ook tot uiting komt in een groeiend aantal medewerkers. Aan het begin van het jaar werd daarom het startsein gegeven voor een nieuw administratief gebouw voor de afdeling Microtunneling in het hoofdkantoor van de groep in Schwanau. Op drie verdiepingen worden hier momenteel moderne, ruime kantoren en werkplekken met ca. 2.500 m² bruikbare ruimte gebouwd. Hoge professionaliteit, snelheid en kwaliteit zijn vooral tijdens de bouw nodig om het strakke schema te kunnen aanhouden totdat de specialisten in de tunnelboorwerkzaamheden aan de slag gaan.

Het oude Schwanau ambachtsbedrijf Dieter Herrenknecht, gespecialiseerd in interieurontwerp en autobekleding, kreeg de opdracht om de vloer te leggen. Op de begane grond en op de eerste verdieping moest North Arrow geweven stof worden gelijmd en op de tweede verdieping moest een slijtvaste naaldviltbekleding worden gebruikt. In totaal ongeveer 2.000 m², inclusief de oppervlakten voor de geïntegreerde vloerkanalen met de toevoerleidingen. Hier moet de bekleding op een verwijderbare manier worden bevestigd. Maar er was nog veel voorbereidend werk te doen voor de eigenlijke installatie.

Allereerst werd de reeds gelegde asfaltvloer direct geëgaliseerd met de ARDEX K11 objectvuller, die snel kan worden aangebracht. Vanwege de materiaaleigenschappen was het in dit geval niet nodig om vooraf een primer aan te brengen. Kleinere gaten en kleine oneffenheden in de dekvloer werden op deze manier geëgaliseerd en geëgaliseerd. De zeer emissiearme vulstof werd gekenmerkt door zijn buitengewone vloei-eigenschappen en zeer goede schuurbaarheid. Zo konden in één handeling tijdbesparende en legklare oppervlakken worden gecreëerd. ARDEX-objectadviseur Jörg Kunzer heeft daarentegen een andere procedure voor de vloerkanalen aanbevolen. Hier werden verbindingen gemaakt tussen mastiekasfalt en vloerkanalen en deze waren gevuld met epoxyhars. Dit substraat moest eerst met ARDEX P 82 worden geprimed om een optimale hechting van de brug te verkrijgen voor de daaropvolgende troffelapplicatie. Deze ruimte werd vervolgens opgevuld met ARDEX A 45, een stabiel vulmiddel, in de richting van het vloerkanaal. Dankzij het zogenaamde Ardurapid-effect verhardde en droogde het materiaal zeer snel en was het na een uur klaar voor verdere verwerking. Stap voor stap werd het gehele oppervlak geschuurd en gestofzuigd.

De ervaren vakmensen vertrouwen ook op Wittener systeemproducten voor de veilige verlijming van de tapijtbekleding in dit sterk belaste objectgebied. De snelle EC1 tapijtlijm ARDEX-PREMIUM T 2250 werd gebruikt. Het is zeer emissiearm en heeft een hoge begin- en eindsterkte. In secties werden de gesneden lengtes van het tapijt in de uniform aangebrachte lijm gestoken en vervolgens op rol gewreven. Na een korte droogtijd waren de gebieden al weer begaanbaar en bruikbaar. En dit volledig reukloos. Vloer voor vloer werden de vloerbedekkingen doorlopend gelegd en stevig verlijmd. Alleen op de vloerkanalen werden ze afneembaar bevestigd met tapijttape. Dankzij hun jarenlange ervaring en een zeer gedifferentieerd gebruik van hoogwaardige systeemproducten van ARDEX hebben de installatieprofessionals uit Baden deze bouwplaats ook professioneel onder de knie gekregen, ondanks een strak tijdschema en soms moeilijke algemene omstandigheden. De experts op het gebied van tunnelboringen zijn van plan om midden in de zomer hun nieuwe kantoorgebouw te betrekken. De laatste werken zijn in volle gang. Goede voorwaarden voor de voortzetting van het ondernemerssuccesverhaal ook in het nieuwe gebouw.

Bouwplaat
Bouwer-eigenaar: Herrenknecht AG, Schwanau
Bouwkunst: Schlager · Architekten und Ingenieure, Schwanau
Vloerenlegger: Herrenknecht · Raumausstattung und Autosattlerei
Objectbeheer: Ralf Herrenknecht
Deskundig advies: ARDEX-Objektberatung Bodentechnik, Jörg Kunzer

Voor verdere vragen:
ARDEX GmbH
Andreas Nolting
Tel.: 02302 664-263
Fax: 02302 664-300
E-mail: nolting(at)ardex.de

 

Terug